Om Viktors affärshus

Viktors affärshus är ett nav i Kärnebygd. Mellan 1924 och 1963 drev Viktor Andersson Kärnebygds diversehandel i huset. Som du kanske förstår är det han som givit namn åt huset, som du idag kan hyra rum i.

Viktor Andersson i Kärnebygd diversehandelNär Viktors pappa Albin bestämde att huset skulle byggas var det tänkt att det skulle bli ett mejeri.

Offerten från Eskilstunaboden i Varberg på en ångpanna med rökhuv, ostkar, ostpress, mjölkprovare och annat för kunna bygga ett mejeri visade sig för dyr för att kunna  bygga ett mejeri. När huset som var tänkt för mejeri stod färdigt ansökte Viktor av Länsstyrelsen i Halland att få få bedriva handel här istället.

En diversehandel som hade det mesta

Viktors lanthandel hade verkligen ett sortiment av blandat slag. Så klart fanns alla de där basvarorna du förväntar dig av en lanthandel, inklusive karameller som barnen kunde få en av då och då.

Du kunde också köpa det mesta du behövde för att bedriva lantbruk med häst, som redskap och selar. Där fanns också allt från porslin, fönsterglas, konfektion till bensin och ammunition.

Allt såldes inte med tillstånd

Historien säger att Viktor utan tillstånd att sälja alkoholhaltiga drycker sålde pilsner tillboende i bygden. Det hände att landsfiskalen kom på honom och skrev ut böter för den olovliga försäljningen

Det sägs att han fick hjälp av bryggeri Falken med att betala dessa böter, så att försäljning kunde fortsätta sälja pilsner.

Diversehandeln fick tillstånd att tillstånd för ”avhämtningsföräljning av öl” i oktober 1955.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *