Nytt och fräscht duschrum

Handfat med IKEA spegeln EkneVårt nybyggda duschrum är klart, och vi hoppas att du är lika nöjd som vi över resultatet.

En av de första sakerna som vi kom överens om när vi i Solskensfarmarna köpte Viktors affärshus var att vi behöver ordna en bättre toalett och dusch.  Toaletten från 50-talet har ett slitet badkar, är ganska trång och ger inte den ombonade känslan vi vill att gästerna hos oss skall känna.

Det gör vi sen…

Som med så mycket annat i huset sa vi först att det är något vi får göra senare. Ganska snabbt ändrade vi oss, och det mesta av huset har vi nu gått igenom. Vår tanke har varit att redan de första gästerna verkligen måste få veta den känsla vi vill ha, och den känslan fick man inte alls när man såg alla ljusblå eller rosa rum. Vi började göra iordning salen, hallen, trappen, Viktors rum och plötsligt var Jerry i gång med bygga ett nytt duschrum med toalett.

Färger med inspiration från Kockums emalj

Duschhörna med Kockums emalj i gult och gröntFärgerna i rummet fick en utgångspunkt i serien av Kockums emalj från 1935. Ni vet de där gula med en grön linje längst upp. Nästa steg blev att bestämma vilka material som skall användas och hur vi skulle kunna göra för att uppfylla krav för våtrum och fuktspärr.

Det vi var överens om direkt var att klinker och kakel inte var rätt material i det nya duschrummet. Vi letade upp våtrumsskivor från Fibo som hade den där rätta gröna färgen. Nackdelen med det valet för vår del var att vi fick vänta på en beställning från Norge i upp emot en månad. Vad gör väl det när det är rätt färg?

Väggarna fick ett tätskikt runt om i form av våtrumsfolie, och utanpå det har vi sedan lagt reglar och en pärlspont som vi målat med Ottossons linoljefärg.

I det antikvita trätaket, också målat med linoljefärg, sitter det infällda spotlights som ger ett behagligt ljus.

Modernt golv som bibehåller känslan

En annan utmaning var att hitta ett tåligt golv som inte kändes fel. Klinker är svårt i ett gammalt trähus som rör sig. Delägarna Jerry och Margareta har en snygg svart våtrumsmatta i sitt badrum, så vi beställde en likadan till vårt duschrum. Det är en svart matt matta med lite ljusa ”flingor” i, som ger en bra kontrast till de ljusa väggarna.

VVS med stil

Bänka av stängselstolpar i ek som stavlimmatsNär det kom till toalett, handfat/blandare och duschblandare har vi valt att skaffa nytt. En anledning är att vi ville sätta in en toalett med urinseparering och hitta blandare som passar in i miljön.

En idé vi arbetade tidigt med var att ha ett handfat som gav intrycket av en skål som står på en kommod. Vi gav dock upp tanken med kommod för att det skulle gå att komma åt handfatet även om du sitter i rullstol. Jerry löste det genom att ta ett antal gamla stängselstolpar av ek, och gjorde en stabil stavlimmad hylla som oljats och fått en fin och varm brun färg. Hyllan skruvade vi upp på väggen med en konsol som är gjord av gamla gångjärn för en ladugårdsport, som målades med svart hammarlack. I hålet där tappen för gångjärnet skulle vara sitter ett rundjärn, som tjänar som hängare för en handduk.

Blandaren Damixa Tradition på Svedberg Plask handfatHandfatet är ett Svedberg Plask, och på det sitter en blandare som heter Damixa Tradition. Till duschen valde vi en duschblandare från Gustavsberg som har namnet Nautic, med ett Gustavbergs G2 duschset.

Duschväggarna är Basic Stimson från svenska INR, och är invikningsbara, vilket ger mer utrymme. När duschväggarna är stängda sjunker de något och tätar till mot golvet så att vattnet stannar i duschhörnet.

De sista detaljerna

Kockums emalj - SåpaNär rummet började bli klart var det dags att fylla på med lite detaljer. En Kockumsgrön stol i ena hörnet.

På väggen några gamla krokar, vilka tidigare satt på en av kattvindarna, som målades med svart Hammarlack, och självklart ett antal saker ur Kockum emaljs grön/gula serie, bland annat en emaljerad kopp med texten ”Såpa” på.

Till fönstret letade Hanna upp ett gammalt rör att använda som gardinstång, till det insynsskydd som Ingrid sytt. I ändarna av rören satte Hanna ditt några rörböjar.  Rören målades också svart Hammarlack, och matchade då både krokar och golv.

Regel på duschrumsdörrPå väggen ovanför det runda handfatet sitter en spegel som faktiskt är från IKEA. Modellen heter Ekne, och vi gillade det osymmetriska ornamentet i toppen i svart smide som går i stil med resten av rummet.

Som lås på dörren har vi en regel i mässing som på utsidan visar texten ”Ledigt” eller ”Upptaget”.

Välkommen att duscha hos oss!

Nu kan du boka ett rum i Viktors affärshus och berätta för oss om vi hittat en bra känsla för duschrummet. Själva känner vi oss nöjda och tror du kommer njuta av en härlig dusch.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *