Elsa ringer i klockan

Elsa ringer i vällingklockan från Kärnebygd gårdDu som har varit i Viktors affärshus och läst om renoveringen av hallen där vi hittade pärlspont under masoniten noterade kanske en detalj som inte var nämnd. När du går upp för trappan hänger det en gammal vällingklocka till vänster. En klocka med en helt egen historia och som vi tyckte förtjänade en egen text.

På bilden ser du handlare Viktors syster Elsa ge signal i klockan. Vällingklockan hängde en gång i tiden på Kärnebygd gård, där hushållerskan kunde ringa i den när det var dags för mat.

När Ida & Albin flyttade från Kärnebygd gård tog de med sig vällingklockan och hängde i sitt nya hus. Där hängde den ända fram till att Viktors systrar Ingeborg och Karin sålde huset. Då tog Ingeborgs son Christer Johansson hand om klockan, och sedan dess har han haft den i sina ägor.

Christer skänkte klockan till Viktors affärshus

Christer ringer i vällingklockan från Kärnebygd gårdEn dag knackade Christer på dörren när vi höll på med renoveringsarbete i huset. I handen hade han vällingklockan.

Jag skulle bli väldigt glad om ni ville hänga upp klockan på sin plats igen.

Han berättade var klockan hängt och kom lite senare med bilden på Elsa. Vi var förstås lyriska, för vi vill verkligen föra vidare den spännande historia som huset och bygden har.

Tänk en tid då köket kunde bestämma när det var dags för rast genom att ringa i vällingklockan. Mat som lagades från grunden fick tid på sig att färdig.

Idag har vi hängt upp klockan i en krok som ser ut som ett älghuvud gjord av smidesjärn. Det är Jonny Gunnarssonskapat den i sin egna smedja i Backa hage, som ligger en knappt 1,5 kilometer från Viktors affärshus.

Det är också han som gjort skärbrädan och smörknivarna som du använder när du bor hos oss. Jonny är bror med Jerry, en av oss Solskensfarmare som driver Viktors affärshus, och deras morfar Karl var den sista mjölnaren vid Kärnebygd såg & kvarn och bodde i Kvarnlyckan på kullen intill affärshuset.

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *