Vi hittade pärlspont i hallen

Hallen var nog ett av de rum som var i minst egentligt behov av renovering när vi övertog Viktors affärshus, samtidigt som det är det första intrycket för en gäst som kommer in genom ytterdörren. Sagt och gjort bestämde vi att vi nog får fixa till hallen för att göra den mer välkomnande.

Hall innan köp

När du steg in i hallen precis efter köpet hamnade du i ett ganska mörkt rum. Till höger, i en ännu mörkare del av rummet, fanns dörren till badrummet.

De släta masonitväggarna var rollade i en ljusblå färg, med en bård i grönt och rosa överst.

På golvet låg en plastmatta som gjorde ett försök att imitera ett trägolv.

Pardörren var utbytt för ett par månader sedan, men den nya påsalningen och foderna hade ännu inte hunnit få färg.

Vi skulle bara…

Vår första tanke var att bara måla väggarna för att snabbt göra huset möjligt att hyras ut. Dock kunde vi inte släppa tanken på vad som fanns bakom masoniten. Var det plankvägg? Eller rent av pärlspont? När Hanna använde en tunn skrapa för att ta bort bården längst upp på väggen upptäckte hon att det gick sticka in den ovanför masoniten och tyckte då att det kändes som en pärlspontpanel bakom.

Vi bestämde oss för ta bort masoniten. Christian och Nora började riva väggen, och här kan du se vad de hittade.

Vi funderar på bröstpanel i hallenJovisst! Där fanns den gamla ursprungliga pärlsponten, och det gav ett helt annat intryck till hallen med en gång.

Nästa fråga var hur vi skulle hantera ytterväggen vid dörren. Där är det tydligt att det tilläggsisolerats på insidan. Vi funderade på om bröstpanel skulle kunna vara ett alternativ, och måla eller ha en tapet ovanför.

Vi kunde inte riktigt hålla oss, och när Jerry skulle göra elarbeten passade vi på att tjuvtitta bakom skivan. Han sågade upp en ruta ovanför dörren och använde ett stämjärn för att lossa på den. Det skulle vi ändå kunna rätta till så det inte syntes bakom en eventuellt kommande tapet.

När Jerry öppnat upp och tagit bort tilläggsisoleringen fanns den eldosa vi väntade oss. Jo, där fanns pärlspont också.

Vad skulle vi nu göra?

Skulle vi fortsätta med idén om bröstpanel? Om vi river bort tilläggsisoleringen, skulle vi kunna ha rummet utan? Kanske kunde vi lossa den pärlspont som fanns bakom och flytta till den nya innerväggen.

Bort med väggen!

Vi tvekade några minuter, sedan åkte väggen bort. Där bakom isoleringen fanns visserligen en del pärlspont, men det visade sig lappat och lagat efter att entrén ändrat utseende genom årens lopp. Fönster har tagits bort, och olika dörrar passerat revy.

Nu när väggen var borta bestämde vi oss för att sätta upp ny pärlspontspanel på väggen. Jerry har en Logosol, så all pärlspont vi använde sågade och hyvlade han till på sina maskiner.

Vad var sopat under mattan?

Plastmattan i träimitation rev vi bort och där under masoniten hittade vi ett trägolv som vi valde att måla.

Linoljefärg och tapeter

Ingrid tapetserar i hallenAll pärlspont och golvet målades, som Margareta uttrycker det, med en glad grå linoljefärg från Ottossons färgmakeri, ren umbragrå på väggarna och golvet i en egenblandad nyans av umbragrå och gräddvit. Lister, foder samt vangstycket och räcket till trappan valde vi också att måla umbragråa.

På väggarna satte Hanna och Ingrid upp tapeter mönstrade med stora blommor på grå botten. En tapet som vi hittade på Rusta, var precis vad vi vill ha. Redan när första våden kom plats kändes det väldigt rätt. Flera av de äldsta tapeterna som vi senare hittat i huset har kraftig färg och stora mönster så det känns som vi hittat husets själ.

Dörren hade en masonit som dolde speglarna. Där bakom dolde sig samma röda färg som trappan har. Vi har låtit dörren vara som den är så länge.

Den välkomnande hallenSå här blev det

Vi är väldigt nöjda med resultatet, och många som kommit besök har sagt att hallen är välkomnande. Precis så som vi vill att det skall kännas.

Kanske du borde boka ett rum och komma och titta på det på plats?

 

 

 

 

 

Ett svar på ”Vi hittade pärlspont i hallen”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *